Skip to the content
- Pluk met de steel nog aan de peer. Zonder steel rotten ze snel en bewaren ze niet.
- Als je de peren lang wil bewaren pluk ze dan net voor ze echt rijp zijn. En leg ze snel op een koele plaats.
- De beste bewaarplek is een donkere niet te droge kelder. Belangrijk: een goede verluchting.
- Bewaar de peer het best in één laag. Bijvoorbeeld in lage bakken die je dan kan stapelen met voldoende ruimte tussen de bakken voor de verluchting.
- Haal regelmatig rotte vruchten uit de bewaarplaats ze tasten anders snel de andere vruchten aan.
- Te vroeg plukken is ook niet goed, ze blijven dan meestal zonder smaak.
- Als de steel van de peer makkelijk van de tak lost is ze plukrijp.
- Als de pitten lichtbruin zijn is de peer plukrijp. Zijn de pitten bruinzwart dan zijn ze eetrijp.
- Een conference kan het best geplukt worden in de tweede helft van september.
- Een Doyenné de Comice het best van eind september tot midden oktober.
- Een Durondeau van midden september tot begin oktober.
- Al kan met heel warme zomers alles een beetje vroeger plukrijp zijn. Zelf proeven is de beste test!